top of page

NoMad Story

Ronald de Waal alias de Vliegende Hollander is een echte NoMad-brouwer. Met meer dan 25 jaar brouwervaring onder zijn riem is Ronald een van de fakkeldragers van de craft beer-beweging.

 

 

Hij heeft bieren gebrouwen in Finland, Nederland en België en werkt samen met de beste ambachtelijke brouwerijen. Hij vindt het heerlijk om van de ene brouwerij naar de andere te dwalen en te dromen over spannende nieuwe bierrecepten.

 

Hij houdt van de keuzevrijheid en van de vrijheid van de weg. Proost daarvoor!

 

 

Hij was een zeemeermin. Nu is hij The Flying Dutchman.

Als er ooit een man was die geschikt was om een ​​nomadenbrouwer te zijn, dan is dat Ronald de Waal. Hij is een soul searcher, reiziger van de aarde, constant in beweging, onderzoekend en observerend.

 

Ronald is een echte nomadenbrouwer. Of om precies te zijn, een NoMad-brouwer. De eerste keer dat je Ronald ontmoet, word je getroffen door een zen-achtige uitstraling. Hij lacht, kijkt je in de ogen en je voelt je meteen op je gemak. Hij is een tevreden, gelukkige man die doet waar hij het meest van houdt: het brouwen van geweldige bieren met grote vrijheid. 

 

Het is een lange, bochtige weg om een Nomad Brouwer te worden.

Eind jaren 80 studeert Ronald levensmiddelentechnologie in Nederland en krijgt een stage periode bij de ambachtelijke brouwerij De Raaf. Vervolgens wordt hij gevraagd om als brouwer bij het bedrijf te komen werken en brengt een paar vruchtbare jaren bij hen door. Dan verschijnt er een mooie Finse blondine op zijn pad.

 

Ronald gooit alles weg en verhuist naar Finland. Helaas, het is begin jaren negentig en niemand heeft nog van speciale bieren gehoord. Er is geen baan voor een Nederlandse brouwer. Gelukkig is Ronald een knappe kerel met behoorlijk lang haar, dus krijgt hij een baan als zeemeermin in een pretpark.

 

Geen natte droom voor een brouwer, maar het betaalt de rekeningen. Er zijn geen interessante bieren op de markt, dus Ronald besluit er een te maken. Het is 1994 en het bier, dat nog steeds met veel liefde wordt herinnerd door liefhebbers, heet Bergzigt. Het is sterker en hoppiger dan alle andere bieren op de Finse markt.

 

De Finnen zijn verbaasd, kan bier zo smaken? Bergzigt wordt gebrouwen bij De Raaf en De Hemel brouwerijen in Nederland, waardoor Ronald voor het eerst proeft van het nomadenbrouwen. Het is 1997 en Ronald werkt voor een kleine ambachtelijke brouwer in Espoo, Finland en ontwikkelt nieuwe recepten. Hij voelt zich klaar voor de grote sprong en richt Diamond Beer Brewing Company op. Het nomaden brouwen gaat door, dit keer in België. Ronald wordt trendsetter in het ontwikkelen en introduceren van nieuwe bierstijlen bij Finnen.

 

Hij wordt zelfs officieel bekroond voor zijn werk en invloed op de Finse biercultuur. Naast het creëren van eigen producten wordt Diamond Beer de grootste importeur van speciaalbieren door meer dan 1000 nieuwe bieren van over de hele wereld te introduceren bij Finnen die dorstig zijn naar nieuwe ervaringen. Diamond Beer wordt succesvol en wordt in 2008 verkocht. Ronald werkt het volgend jaar als business developer. 

 

 

Adios naar de corporate wereld.

Het leven wordt te zakelijk en de roep van de weg wordt steeds sterker. Ronald springt in zijn camper en volgt zijn hart door Europa en Noord-Afrika. Het is tijd om naar de sterren te kijken en van het leven te genieten. Er gaan enkele jaren voorbij en een plan begint te evolueren. Ronald besluit te doen waar hij het meest van houdt: het brouwen in vrijheid van geweldige bieren. Hij wordt een echte nomadenbrouwer.

 

 

De Flying Dutchman stijgt weer op.

De Flying Dutchman is een legendarisch spookschip dat nooit de haven kan bereiken en gedoemd is om voor altijd de oceanen te bevaren. Ronald de Waal is een nomadenbrouwer die nooit saai bier kan maken en gedoemd is om voor altijd langs brouwerijen te zwerven. De bieren van The Flying Dutchman NoMad Brewing Co zijn hier om van te genieten. Er zullen er nog veel meer komen. Ze zijn allemaal met liefde gemaakt. Proost!

Ronald, the NoMad brewer
The NoMad camper in a beautiful fjord in Norway
bottom of page